18 Nisan 2010 Pazar

Steve'den yeniden öğrendiklerimiz

Permakültür tasarımı hocamız Steve Read Dutlar Ekoköy'ündeki kurstan sonra 2-3 günlüğüne Ahlatdede'ye geldi. Sorularımızla adamı sık boğaz etmeyelim desek de bizim kalbimi bu kadar toprakla atarken konu permakültürden çok uzaklaşmıyor.

Steve'den içimize su serpen haberler:

  • Ahlatdede permakültür için ideal bir yer.  
  • Arazinin ve toprağın yapısı gereği yağmur hendeği yapmamız gerekmeyecek. Büyük bir işten kurtulduk.
  • Yabani çiçeklerin çoğu nitrojen tutucu. Geldiğimizden beri bir gözümüz yerde diğeri 'Türkiye'nin En Güzel Yaban Çiçekleri' kitabında. Hayvan bezelyesi ve birkaç çeşit fiğ keşfetmiştik. Steve'den acıbakla (lupinus)'yı öğrendik. (Bloğa kısa süre içinde bitki çeşitlerini gösteren bir bölüm ekleyeceğiz.)
Yeni ve yeniden öğrendiklerimiz:
  • Topraktaki en yaygın türleri; badem, üzüm, meşe, ahlatları bir an önce malçlayarak gelişmelerini hızlandıracağız. (Steve gitmeden bu konuda çalışmaya başladık.)

  • Asmaları geliştirmek için birden fazla yöntem uygulayacağız. Otun az olduğu yerlerde dip çapalama, otlu alanlarda dip malçlama yapacağız. Bir kısmını da hiçbir şey yapmadan ne kadar ürün alacağımızı görmek için olduğu gibi bırakmaya karar verdik. Bu arada Aralık ayında hepsini budatmıştık.
  • Steve Fransa'da uygulanan ve üzüm hasadını kolaylaştıran bir yöntemden bahsetti. İki sıra halinde dikilmiş kütüklerin arasına bir kemer yerleştirilip asmalar kemer boyunca yükseltiliyor. Zamanla bir üzüm tüneli oluşuyor. Gölgesinde yürürken aşağı sarkan üzümleri toplayabiliyorsunuz. Fikir pek hoş geldi, birinci bölgede hemen denemeye karar verdik. Buradaki bağ eski ve verimsiz ancak yeşillenmiş asmaları sökmeye kıyamıyorduk. Patikanın sağında solunda kalan birçok kütük var, bir tünel değilse de bir üzüm takı yapabiliriz.
  • "Bal kabağı ekerken birden çok türü yanyana ekmeyin" dedi Steve, türler arası bir ilişki kurulup, ekilen her iki türden farklı bir kabak çıkıyormuş ortaya. Emanetçiler'den aldığımız 'kestane kabağı'nı ekeceğiz kısmetse.
  • Sulama konusunda olabildiğince ketum davranacağız. Sebzeler köklerini ne kadar derinleştirirse o kadar iyi. Ağaçlar konusunda endişelenmemize gerek yok gibi görünüyor.
  • Bir an önce sulak alan yaratmalıyız. Steve'in yardımıyla 3 havuz yeri belirledik. 

4 yorum:

  1. Penny'nin calistayi sonrasinda, bir bitki listesi olusturuldu. Azot baglayicilar, dinamik toplayicilar, vs. olarak gruplandirilmis. Sizde var mi o dokuman? Calistay notlarinin sonuna eklenmisti.

    YanıtlaSil
  2. Bir de; Steve'in bal kabagi ile ilgili uyarisini okuyunca aklima geldi. Ben de bu sene ekim oncesi biraz arastirmistim. Bal kabagi ile normal yemeklik kabak da birbirini dollermis ve bir arada ekilmemeliymis. Ote yandan fasulyede hic problem yokmus; cesitler yanyana bile dikilebilirmis. Misir ise en problemlilerinden. Araya cok (yaklasik 1.5 km.) mesafe vermek gerekiyormus.

    Kaynak: http://www.seedsave.org/issi/issi_904.html

    YanıtlaSil
  3. Eyvah, yan yana 3 sebze yatağına 3 farklı mısır ektim...

    YanıtlaSil
  4. Cok dert etmeyin. Elinizde ektiklerinizden tohumluk kalmissa, bu seneki hasattan hic tohumluk ayirmadan hepsini afiyetle yiyin. Ya da belki ortaya cikacak olan melez misirlar da guzel olur, kimbilir!:)

    YanıtlaSil