10 Ocak 2010 Pazar

Fidelerin büyümesi durdu















Güney Fransa'da bir arkadaşın bahçesinde çeşit çeşit çalı görmüştüm. Herbirinin üzerinde bir plastik etikette latince isimleri yazıyordu. Bütün bildiğim elma, armut, nar gibi beş-on ağaç olduğu için o zenginliği çok kıskanmıştım. Bırak tadını Türkçe adını dahi bilmediğim, kimbilir nasıl lezzetli birçok çalı, ağaç vardı. Araziyi alınca ilk işim internetten bizim oralarda çok da aykırı durmayacak ama her yerde de olmayan türler bulmak oldu. Çok yıllık olmalarına özen gösterdim. Ağaçlar.net'teki bilgi zenginliği ve bunlarla ilgilenen insan sayısının çokluğu şaşırttı beni. Verimliliğe yönelik olmasa da her türden üç-beş fide yetiştirmeyi planladım. Fotoğraftaki fideler:
  • Lycium barbarum / Goji Berry - Kurt üzümü
  • Physalis peruviana / İnka Eriği
  • Tilia cordata / Küçük yapraklı ıhlamur 
  • Echinacea purpurae / Ekinezya
Hoşuma giden bütün permakültür videolarında besin ormanında yürüyüşe çıkmış kolundaki sepeti dolduran bir adam oluyor. Fakat bu yürüyüşün öncesinde uzunca bir yol var gibi.. Tohumlar onuncu gün yeşerdiğinde hem şaşırmış hem de sevinmiştim oysa 3-5 cm boya erişen fideler bütün kırılganlıklarıyla yaşamla ölüm arasında öylece duruyorlar. Belki de zamansız ektim onları. Baharı bekliyor olabilirler.

Ufuk

2 yorum:

  1. Permakültüre ilgim başladığından beri sürekli araştırıyorum. Anladım ki sürekli araştırmakla olmayacak bu iş. Bir yerden başlamak lazım. Nihayetinde bütçemize uygun bir arsa buldum. Fakat yaptığım tüm araştırmalar sanki kafamdan uçup gitti. Sudan çıkmış balık gibi kalakaldım. Ne yapacağımı, nereden başlayacağımı bilemez haldeyim. Blog yazılarınız bana yol gösterecek umarım. Bilgi ve deneyim paylaşımlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. 1- Toprak Analizi yaptırmak ile başlayınız bence.

    YanıtlaSil