3 Ocak 2010 Pazar

Bağ ne zaman budanır usta?

20 Aralık 2009

Bağ budamak, kadastrodan yasal sınırlarımızı öğrenmek, bakla dikmek üzere yeniden Bayramiç'teyiz.


Ufuk'un babasının önerisiyle iki bağ bıçağı edindik. Mevlüt abi (arazinin sahibinin yeğeni) bağ budamayı öğretmek ve yardım etmek üzere bizimle geldi. Yılın son iyi haberi; arazi düşündüğümüzden daha büyükmüş. Yanlış anlaşılmasın sevinmemizin sebebi daha büyük bir arazi sahibi olmak değil -hatta bu durum biraz gözümüzü korkutuyor- güney cephesi yok diye dertlendiğimiz arazimize tüm yönlere açık, Kazdağları manzaralı ve arazinin tamamını görebildiğimiz bir tepenin eklenmesi.

Pasif solar sistemler için 21 Aralık'ta 9'dan 3'e kadar güneş gören bir yer seçmeliyiz diyor Ufuk. Yarın 1. Bölge'ye dolayısıyla bundan sonraki hayatımızın bakış açısına karar vereceğiz :-)



Günün kalanında öğrendiklerimiz:
- Bağ bıçağını kullanmak her babayiğidin harcı değil. Ayrıca buradaki babayiğitler Felco marka oldukça pahalı bir bağ makasını tercih ediyor. Sebebini anlamak için bir tecrübe kafi oldu.
- 5 dönüm üzüm bağını budamak bizim gibi iki aceminin altından kalkacağı iş değil.
- Yevmiye:  Deneyimli budamacılar (ki onlar erkek) 40, toplayıcılar (budanan dalları toplayıp yakanlar ki onlar kadın ve bizim yüksek ricamızla arazimizde hiçbir şeyi yakmayacaklarına söz verdiler) 20 TL alıyor. 4 erkek 1 kadın bir günde budamayı bitirecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder