Ahlatdede'den ayrılırken Nisan başında dönmeyi planlıyorduk, ancak Zuzu'nun beklenmeyen gebeliği, doğum, yavruların büyümesi ve ev bulmaları Mayıs'ın 2'sini buldu.
Geleli iki haftayı geçti, o günden bu yana olan biteni özetleyerek günlüğümüzü güncelleyelim.
Hayvan Bezelyesi |
Araziyi geçen yıldan çok daha canlı bulduk. Bağ, alt havuzun yanı ve yollar dışında her yer baklagil ailesinden otlarla kaplı: Acıbakla, üçgül, hayvan bezelyesi, fiğ.
Üçgül |
Fiğ |
Değil biçip toprağa bırakmak üstlerinde yürümeye bile kıyamıyoruz. Bu yıl bostan yapmayacağız, Ufuk'un Şubat'ta diktiği fidanların diplerine 3-5 kök salatalık, sırık domates, fasulye ekmeyi düşünüyorum. Fidanlar sulanırken onlar da nasiplenir.
Karton üstü samanla malçladığımız yerlerde malum hiçbir hayat belirtisi yok, sadece saman koyduğumuz yerlerde samanların içindeki tohumlardan tahıllar boy vermiş.
Sonuç1: Karton, yabani ot mücadelesinde çok etkili.
Sonuç2: Yabani ot bildiklerimizin hepsi azot bağlayıcı ise niye öldürmeli.
Doğal tarımla gönül bağımız giderek güçleniyor. Yer örtüsünün zayıf ya da çeşitliliğin az olduğu yerlere tohum topu atmaya devam...
Badem yılın ürünü olmaya aday.
Geçen sene küçük bir sepeti doldurmayan bademler bu yıl 3-5 çuvalı dolduracakmış gibi görünüyor. Dün yağan dolu zarar verecek diye endişelendik, şükür ki kısa sürdü ve rüzgarda dökülen miniklerden başkasına zarar vermedi.
Kanatlı kabilesi büyüyor.
Ördeklerimiz Eğriboyun ve Tütü, tavuklarımız Gülibik, Çilli, Vesile ve Karakız Ahlatdede'ye döndüler. Eğriboyun geldikten sonra 3 gün kulübesine yumurtladı.
Gurka yatarsa diye dokunmadık, sonra bir gün Zuzu'yu yumurtalardan biriyle oynarken gördük, ne oldu diyene kadar da yedi, kalan ikisini de biz yedik afiyetle.
O günden beri yeni yumurta yok, arazide bir yerlere yumurtluyor olabilir. Tavukların birikmiş yumurtalarını menengiçlerin altında bulduk.
Bayramiç'de 17-18-19 Mayıs tarihlerinde Panayır kuruluyor, ilk günü hayvan pazarı, benim yüreğim dayanmadığı için gitmiyorum. Ufuk dün 4 Amerikan ördeği almış.
Zuzu yavruları önce yaladı, sonra kokladı, sonra da kovalamaca oynamak istedi. Geçen seneki kaza nedeniyle tedirginim. Hava da serin, yavrular birkaç gün karavanda sonra da Zuzu'nun ulaşamayacağı bir alanda kalacaklar. En küçük olanı iştahsız ve hareketsiz, dilerim hayatta kalmayı başarır.
Annesiz yavruları büyütmek çok zor. Doyulmaz güzellikteler ama öyle kırılganlar ki hastalandıklarında ne yapacağımızı bilemiyoruz.
Mıntıka 1'i planladık!
Geçen yıldan beri süren gözlem ve tartışmalardan sonra Mıntıka 1'i planlamayı başardık.
Bu arada Permakültür'e Giriş kitabı için Sinek Sekiz'e şükran duyuyoruz. Kitabı okurken parça parça kafamızda bitirdiğimiz planı bir bütün haline getirmemiz kolaylaştı.
Uygulamada küçük değişiklikler olur elbet, yine de büyük taşlar yerine oturmuş gibi.
Doğukafesotlarını çoğaltmaya çalışıyoruz.
Geçen sene bu zamanlarda dere kenarından kökleyip müstakbel gıda ormanına ektiğimiz doğukafesotlarından biri yaşıyor. Cesaret alıp, 8 yeni kök getirdik. Arazinin çeşitli yerlerine (havuz kenarı gölge, dere yatağı gölge, gıda ormanı fidanaltı vb.) diktik. Biri dışındakiler yaşam mücadelesi veriyor, geçen sene gelen de epey direnmişti. Derekıyısıçınargölgesi sevdiklerini biliyoruz şimdilik tam istediklerini veremesek de elimizden geleni yapacağız.
8 tane saydim ben sanki harikalar yanlarina kivrilasim var ama cok buyugum:) karakafes otu bir kere yetisti mi bir daha kurtulunamaz denir burada ve dogal ilac yapimli icin birebir korkmayin artik koloniler halinde karakafes otlariniz olacak:)
YanıtlaSilSize ulaşabileceğimiz bir mail adresi verebilirmisiniz ?
YanıtlaSilZuzu bütün yavruları sağ salim büyüttü, hepsine bakacak birilerini bulduk, keyifleri yerindedir umarım. Çok özlüyoruz :(
YanıtlaSilKafesotlarını sadece çay kıyısında ve çınarların altında gördük, bizde bir tanesi yaşamayı başardı, dedikleri gibiyse yaşadık.
Merhaba,
YanıtlaSilahlatdede@yahoo.com adresine yazabilirsiniz.
Arazi super gorunuyor! Havuz da minik ordekler de! Bayildim, bayildim.
YanıtlaSilMinim zuzulardan haber yok mu?