10 Ocak 2010 Pazar

Fidelerin büyümesi durdu















Güney Fransa'da bir arkadaşın bahçesinde çeşit çeşit çalı görmüştüm. Herbirinin üzerinde bir plastik etikette latince isimleri yazıyordu. Bütün bildiğim elma, armut, nar gibi beş-on ağaç olduğu için o zenginliği çok kıskanmıştım. Bırak tadını Türkçe adını dahi bilmediğim, kimbilir nasıl lezzetli birçok çalı, ağaç vardı. Araziyi alınca ilk işim internetten bizim oralarda çok da aykırı durmayacak ama her yerde de olmayan türler bulmak oldu. Çok yıllık olmalarına özen gösterdim. Ağaçlar.net'teki bilgi zenginliği ve bunlarla ilgilenen insan sayısının çokluğu şaşırttı beni. Verimliliğe yönelik olmasa da her türden üç-beş fide yetiştirmeyi planladım. Fotoğraftaki fideler:
  • Lycium barbarum / Goji Berry - Kurt üzümü
  • Physalis peruviana / İnka Eriği
  • Tilia cordata / Küçük yapraklı ıhlamur 
  • Echinacea purpurae / Ekinezya
Hoşuma giden bütün permakültür videolarında besin ormanında yürüyüşe çıkmış kolundaki sepeti dolduran bir adam oluyor. Fakat bu yürüyüşün öncesinde uzunca bir yol var gibi.. Tohumlar onuncu gün yeşerdiğinde hem şaşırmış hem de sevinmiştim oysa 3-5 cm boya erişen fideler bütün kırılganlıklarıyla yaşamla ölüm arasında öylece duruyorlar. Belki de zamansız ektim onları. Baharı bekliyor olabilirler.

Ufuk

7 Ocak 2010 Perşembe

Tavuk traktörü

Google'ın SketchUp diye bir uygulamasını keşfettik.http://sketchup.google.com
Bu bir yazılım ve 3D model koleksiyonu var. Permaculture başlığının altı henüz çok zayıf ama yine de işimize yaradı bakınız aşağıdaki tavuk traktörü. Bugüne kadar gördüklerimizin içinde en çok aklımıza yatan bu oldu. Boyutunda ihtiyacımıza göre bir değişiklik yapmak, taşımak için de bir düzenek düşünmek gerekecek.


SketchUp'ı bir program olarak indirip modellerin boyut, malzeme vs. hakkında bilgi alabiliyor, istediğiniz değişiklikleri yapabiliyorsunuz.


3 Ocak 2010 Pazar

Dolapta soğuk katlama, bahçede kompost

Lodos beklendiğinin aksine yağmur getirmedi.
Kompost kovalarını açtım. İkinci kovayı (1 aylık) havalandırmak için bahçeye boşalttım.




İlk kovamızın (Kasım'da başladık Aralık başında dolmuştu) görüntüsü bana umut veriyor. Funda toprağına benzemeye başladı.





27 Aralık'ta ektiğim kadife çiçekleri yeşil başlarını gösterdi. Ufuk'un diktiği fıstık çamları büyüyor, doğu mazıları da düşündüğümüzden tez canlı çıktı.



Şifalı bitkiler sarmalı için fesleğen, mercanköşk, nane, lavanta, aloe vera, ıtır, biberiye, kekik fideleri hazırladım. Kişniş, dereotu, maydanoz, kimyon tohum olarak bekliyor.

Yaban mersini, alıç, iğde ve pavlonia tohumları (plastik pasta kutularında) henüz uykuda...

 


Ufuk Ekim'de soğuk katlamaya koyduğu doğu mazılarından 4 tanesini bahçeye taşıdı. Diğerlerinden henüz ses seda yok.



İlk fidanları ve baklaları dikiyoruz

21 Aralık 2009

Bayramiç pazarından aldığımız 3 zeytin (bir siyah, bir kırmalık yeşil bir de yağlık), 1 nar ve Bozburun'dan getirdiğimiz baklaları 1. bölgeye ektik. Toprak kumlu ve epeydir işlenmediği için üzerinde 5-6 cm'lik halımsı bir tabaka oluşmuş. Tek yaptığımız onu kaldırıp baklayı koymak ve hiçbir şey olmamış gibi üstünü kapatmak oldu.

Ağaçları ve baklaları ekerken bol bol solucan gördük. Tarla fareleri ortalıkta cirit atıyor. Ekimde gördüğümüz iki kamlumbağa kış uykusunda olmalı. Niyetimiz kimselerin rahatını bozmadan bir kıyıya ilişmek.



Bağ ne zaman budanır usta?

20 Aralık 2009

Bağ budamak, kadastrodan yasal sınırlarımızı öğrenmek, bakla dikmek üzere yeniden Bayramiç'teyiz.


Ufuk'un babasının önerisiyle iki bağ bıçağı edindik. Mevlüt abi (arazinin sahibinin yeğeni) bağ budamayı öğretmek ve yardım etmek üzere bizimle geldi. Yılın son iyi haberi; arazi düşündüğümüzden daha büyükmüş. Yanlış anlaşılmasın sevinmemizin sebebi daha büyük bir arazi sahibi olmak değil -hatta bu durum biraz gözümüzü korkutuyor- güney cephesi yok diye dertlendiğimiz arazimize tüm yönlere açık, Kazdağları manzaralı ve arazinin tamamını görebildiğimiz bir tepenin eklenmesi.

Pasif solar sistemler için 21 Aralık'ta 9'dan 3'e kadar güneş gören bir yer seçmeliyiz diyor Ufuk. Yarın 1. Bölge'ye dolayısıyla bundan sonraki hayatımızın bakış açısına karar vereceğiz :-)



Günün kalanında öğrendiklerimiz:
- Bağ bıçağını kullanmak her babayiğidin harcı değil. Ayrıca buradaki babayiğitler Felco marka oldukça pahalı bir bağ makasını tercih ediyor. Sebebini anlamak için bir tecrübe kafi oldu.
- 5 dönüm üzüm bağını budamak bizim gibi iki aceminin altından kalkacağı iş değil.
- Yevmiye:  Deneyimli budamacılar (ki onlar erkek) 40, toplayıcılar (budanan dalları toplayıp yakanlar ki onlar kadın ve bizim yüksek ricamızla arazimizde hiçbir şeyi yakmayacaklarına söz verdiler) 20 TL alıyor. 4 erkek 1 kadın bir günde budamayı bitirecek.


Ahlatdede mevkiinde 21700 metrekare

19  Ekim 2009 Bayramiç
Bağ Bozumu Fırtınası.

3 gündür Bayramiç'teyiz Sahibinden.com'dan bulup işaretlediğimiz ilanlardaki arazileri görüyoruz. Kalp atışlarımızı artıran birçok yer gördük. Burada ölünür dediğimiz birçok yere traktörsüz ulaşmak mümkün değil. Çoğu için elektrik de bir sorun. Alternatif enerji sistemlerini devreye alana kadar elektriğe ihtiyacımız olacak. Araziye elektrik getirmenin bedeli (mesafe 2-3 km'ye çıkınca) arazinin yarı fiyatı.

Kendimizce birçok haklı nedenden ötürü Ahlatdede'deki arazide karar kıldık. El sıkıştık, Bağ Bozumu Fırtınası'nın başladığı gün, 5 dönümünde üzüm (karasakız) bağı olan 22 dönüm bir arazimiz oldu. Arazinin kalanında bolca badem ve meşe, 3-5 antep fıstığı ve ahlat, iki yaz elması, birkaç deli zeytin, bir ceviz, kuşburnu ve böğürtlen var.

...
Bu kayıt araziyi almamızdan iki buçuk ay sonra girildi. Okumamız gerekenlerin listesini yapmak bile günlerimizi aldı. Ardından zaman zaman göz attığımız blogları açıp inceden okuduk. Permakültür videolarını yedik, içtik, bitiremedik. Permaculture: A Designers Manual'i sipariş ettik, eli kulağında. Ufuk Meyvelitepe'nin Goji Berry'lerine hayran kaldı, bir sürü fantastik tohum ekti (Goji Berry, Ginkgo biloba, Stevia, Peru Eriği, Doğu Mazısı vb.) ben yılbaşı hediyesi çorapları örürken "yeri değil, zamanı hiç değil, burası onların memleketi bile değil" diye burun kıvırdım. Ne olacak diye merak etmeden de duramadım. Olanları ilgili bölümde Ufuk zevkle anlatacaktır.