Bir hafta, on gün gecikmeyle de olsa üzüm hasadına başladık. İstanbul'dan sipariş ettiğimiz üzüm presi gelene kadar vakit kaybetmemek için ilk olarak 'bandırma'lık beyaz üzüm topladık.
Zuzu armut ve karpuz kadar üzümü de sevdiği için topladığı üzümleri sepete koyamadan yiyor.
Üzüm kurutmak için gerekli tüm bilgiyi köyden aldık, harfi harfine uyguladık:
1- Beyaz üzümler, özellikle Hafzali (Hafız Ali) olanlar toplandı.
2- Çam iğnelerinden bir yatak hazırlandı.
3- Üzümler içinde; kekik, zeytinyağı, meşe külü, soda bulunan ve kaynamakta olan kazandaki karışıma bandırılıp çıkarıldı.
4- Güneş alan yataklara yayıldı, bir haftadır kurumakta... Çiyden korumak için geceleri üzerlerini örtüyoruz.
Üzümlerin neden öyle bir işlemden geçiriliyor? Ben daha önce asfalt yola serilen bezlerin üzerinde kurutulduğunu görmüştüm. (işlemden geçirildimi bilmiyorum)Ve karışımın kaynaması zorunlumu? Sorularla sıktıysam kusura bakmayın. Belki ileride bizede lazım olabilir :)
YanıtlaSil