31 Ağustos 2011 Çarşamba

Bu kompost baş döndürüyor...

Sıcak havalarda karavanın mutfağında yemek yapmak, bulaşık yıkamak sıkıntılı bir iş. Armut ağacının gölgesine kurduğumuz açık mutfak bu yaz hayatımızı kurtardı. Ufuk'un, izlediği permakültür videolarından birinde gördüğü döner kompost kovasını eklemesiyle sistem tamamlandı, mükemmelen çalışıyor :)


Geçen yıl beceremediğimiz işlerden biri de kompostu, malzeme konusunda sıkıntı yoktu ancak karıştırmayı ve ıslatmayı ihmal ettiğimiz için kompost oluşumu epey uzadı. Bu sene işi sıkı tutmaya karar verdik. Kompost mutfağa ne kadar yakınsa o kadar kullanışlı. Arada bir sebze yıkadığımız suları ekleyerek nemi ayarlıyoruz. Karıştırma meselesini de Ufuk'un yaptığı sistemle çözünce işler yoluna girdi.


Ufuk fotoğrafta gördüğünüz bidonu kapağına yakın bir yerden delip 8 mm'lik inşaat demiri geçirdi. Demirin işlevi kovayı döndürmek ve içindekilerin karışmasını kolaylaştırmak. Kova düşey eksende düzgün dursun diye delikleri kapağa yakın açmayı tercih etti. Böylece yeni malzeme eklerken işimiz kolay oluyor, ancak çok dolu olduğunda döndürmek biraz zor.


Kovayı taşıyacak kazıkların sağlam olması gerekiyor. Ufuk çukurları taş ve toprakla doldurduktan sonra su dökerek sıkıştırdı. Bu haliyle kovayı ne kadar döndürürsek döndürelim kazıklar oynamıyor. 


Kovanın üstünde hava alması için bir delik var, altındaki musluktan da fazla suyu çıkıyor. İki kişinin mutfak atığı ile bir ayda doluyor. Hoş bizim atıkların çoğunu kanatlı kabilesi yiyor.


Daha büyük bir kova kullanmak isterseniz, döndürmesi kolay olsun diye demiri takacağınız deliği kovanın ortasına açmanızı öneririz. 

3 yorum:

  1. Cok yaratici olmus. Elinize saglik. Yalniz biz artik kompost yapmayi neredeyse biraktik. Ozellikle de mutfak atiklari icin. En son harup hasadi sirasinda pekmez yapimindan cikan oldukca fazla miktardaki posa icin bir kompost baslattik. Normalde buyuk miktarda atiklar pek cikmiyor. Mutfak atiklari once tavuklara gidiyor, kalanlar da direk agac diplerinde, sebze adalarinda malcin altina konuveriyor. Giriste bir tane asma ve binlerce arkadaslari birlikteligi cemberi var. Orada her bitkinin dibine bakarak evde o siralar ne tuketildigini anlamak mumkun!:) Bu aralar cekirdek kabuklari ve mandalina kabuklari ile renkleniyor bitki dipleri!:))

    YanıtlaSil
  2. ahlat'a selam!

    iki soru: sadece mutfak atıkları mı giriyor yoksa ot, yaprak, vb. her şeyi atıyor musunuz?

    kompost oluşumu bu şekilde ne kadar sürüyor?

    YanıtlaSil