31 Ağustos 2011 Çarşamba

Kırlangıçlara nazire...

Bütün kuşları seviyorum ama galiba en çok kırlangıçları... 

Haftalar önce 2 kırlangıç karavanın etrafında uçmaya başladı. Zaman zaman yere konacak kadar alçalıyorlardı. İlk gün Ahlatdede'nin bir işareti olduğunu düşündüm bunun, ikinci gün fark ettim ki, ortalıkta uçuşuyorlar diye toparlayıp komposta attığım ördek tüyleriydi ilgilerini çeken. 

Havada birkaç tur attıktan sonra güvenli buldukları bir anda pike yapıp gagalarında beyaz bir tüyle uzaklaşıyorlardı. Zamanla yere konacak kadar rahat hareket etmeye başladılar. Biz de avuç avuç tüy topladık kümesten onlar için. Birkaç hafta sürdü bu şekilde. Sayıları giderek arttı ve bir gün gelmez oldular.

Evin sıvasına başladığımızda sık sık konuştuk kuşlardan, insanın yuvasını kendi elleriyle yapmasından. Bağevinin taş kısmını yapmaya gücümüz ve becerimiz yetmedi ne yazık ki. Sıva işini ise zevkle üstlendik.

Malzeme ve tekniği çoğunuz biliyor olmalısınız, yine de iki satır yazalım istiyoruz.

Arazimizde değil ama köyün yakınında kerpiç yapımı için kullanılan killi toprak bulunan bir yer var. Öncesinde bir kova toprak alıp denemiştik. Sonuçtan memnun kalınca bir traktör toprak getirttik.

Toprağı saman ve suyla karıştırıp güzelce çiğnemek gerekiyor. Asıl önemli olan ise, karıştırdıktan sonra birkaç gün beklemek gerekmesi. Her tür killi toprak için gerekli midir bilmiyoruz, ancak biz ilk gün denediğimizde çamur henüz yeterince yapışkan hale gelmemişti. 

Sonrası kolları sıvayıp işe girişmek. Hiç yorucu olmadığı gibi oldukça zevkli. Duvar örülürken 'aman fazla harç kullanmayın' dediğimiz için taşların arasında büyük boşluklar kalmıştı. Tamamını sıvayla kapatırsak kalın bir katman olacaktı. Bu yüzden sıvadan önce boşlukları çamurla doldurmayı tercih ettik. İyi de oldu. Hatta   duvarı bu haliyle bıraksak mı diye bile düşündük. Sonra dışarıdan taş, içerden toprak sıvalı (belki bir kısmı, belki hepsi kireç badana) olmasına karar verdik.

1 yorum:

  1. Biz o bekletme isini yapmadik. Sanirim kilin cinsi buna izin verdi. Yalniz ayakla ustunde yurudukce kivama geldigini hissettik. Ne kadar cok yurursen o kadar elastiklesiyor. Bizim kil ne yazik ki sizinki gibi kirmizi degil!:(

    YanıtlaSil