24 Mayıs 2010 Pazartesi

Havuz meselesi

Yağmur suyunu biriktirmek ve çaydan aldığımız suyu depolamak için iki havuz kazıldı. 3 havuz fikriyle yola çıkmıştık ancak paletli kepçenin arazide yarattığı hasarı görünce üçüncü havuzu açtırmaktan vazgeçtik. Permakültür toplam alanın %15'inde su kültürü olmasını öneriyor. Kazılan iki havuzun toplam kapasitesi 40-50 ton. Sulama ihtiyacımızı karşılamaya yeterli. Su kültürü yaratmak için ihtiyacımız olan diğer göletleri ise arazinin farklı yerlerine insan eliyle kazdıracağız. 

Kazılan yerden çıkan topraklar havuzların hemen yanına yığıldı. İlk havuzun kazıldığı yer kayalıktı. Ufuk kayalardan irice iki tanesini hayvanların yuvalanması ve tırmanması için havuzun içinde bıraktırdı (sol üstteki fotoğraf). Ortaya çıkan toprağı da hemen teraslamaya girişti. Eldeki taş ve kayalar yeterli gelmeyince bir traktör taş ısmarladı. Burada teraslara 'seç' diyorlar. Dün seçlerden ikisini tamamladı. Şu sıralarda da üçüncüsünü yapıyor. Seçlerden birine bir meşe dikmiş bile. Havuzların kenarına serpmek için yonca tohumu aldığımız ziraat mühendisi, belli bir derinliğin altından çıkan toprağın bir yıl kadar güneş görmesi gerektiğini, aksi halde verimli olmayacağını söyledi. Biz her şekilde uygun tohumları ve fideleri hemen ekeceğiz. Ormanın kıyısında ve yer üstü bitki örtüsü oldukça zengin bir yerdeki bu havuzun etrafında umarız hayat hızla canlanacak.

İkinci havuzu yükseklik, arazi eğimi vesaire sebebiyle istemeyerek verimli bir yere kazdırdık. Kepçe 3 metreye tek bir kaya parçasına rastlamadan ulaştı, havuza istediğimiz şekli verdi.
Şimdi asıl mesele havuzların yalıtımı.Steve'in ve Eren'in önerisiyle bentonit seçeniğini araştırdık. Ayvacık'ta bentonitten kedi kumu yapan bir yer bulduk. Ufuk sahibiyle uzun uzun fikir alışverişinde bulundu. Sonuç olarak elimizde bentonitin 3 farklı formuyla geri döndük. Sıkıştırıldığında kusursuz yalıtım sağlıyor. Sorun havuzların toprak yan duvarlarına bentoniti uygulamanın kolay bir yolunun olmaması. Büyük alanlara iş makineleri ile püskürterek ve sıkıştırarak uyguluyorlar ancak biz ne bu boy bir makineyi arazimize sokmaya ne de onun saat ücretini ödemeye gönüllü değiliz. Bentoniti aldığımız adam havuzun yan yüzeylerine tuğladan duvar örüp üzerine bentonit karışık çimento ile sıva yapmamızı önerdi. Betonsuz bir yalıtım malzemesi ararken ulaştığımız bentonitçi bize çimento kullanmamızı önerdi. Bentonitin ne menem bir malzeme olduğunu küçük havuzlara uygularak anlamaya çalışacağız. 

 2. kalite toz bentonit 40 kg 15 TL.
Süper sıva, 2,5 kg'lik bir paket, 1 torba çimentoyla hazırlanan harca karıştırılıyor. 12 paketlik ambalaj 25 TL.









Bentonit hammaddesi

2 yorum:

  1. Is makinalari ile ilgili yorumunu okuyunca bizim yagmur hendeklerinin yapimi geldi. Tugrul da cok uzun sure is makinasi sokmamak icin direndi.Gercekten insanin ici aciyor.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    Benimde yağmur suyunu biriktirmek ve kullanmakla ilgili projem var.
    http://sukapani.blogspot.com

    YanıtlaSil