23 Ekim 2010 Cumartesi

Tohum topları

Ekim ortasında hazırlayıp attığım tohum topları, son haftanın yağmurlarıyla yeşerdi. Resimlere geçmeden karışım oranı ve içeriklerden bahsedeyim kısaca.

Topları hazırlarken kullanılan oranlar:
1 ölçü tohum
3 ölçü kompost
5 ölçü kil

Topların içindeki tohumlar:
Tereotu, dereotu, fesleğen, kırmızı biber, kimyon, roka, maydanoz, kekik, kadife çiçeği, akasya, gladiçya, katırtırnağı.

Karışımı elimle yuvarlayarak 2 cm çapında toplar yaptım. Elimdeki malzemeden 40 lt'lik bir kovayı dolduracak kadar top çıktı. Toplar 24 saatte kurudular. Arazinin çeşitli yerlerine attım. Fotoğraflarda göreceğiniz gibi tohum toplarının hemen hemen tamamı toprak, kum ve malç gibi farklı zeminlerde beni de şaşırtan bir performansla çimlendi. Çimlenen tohumların neye ait olduğunu şu an anlamak zor, dilerim içlerinde akasyalar da vardır.

Ufuk









2 yorum:

  1. Bir sekilde bu cimlenen tohumlarin akibetini takip etme sansi olacak mi?

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Pınar,
    Sonbahar yağışlarıyla birlikte ortalık yeşerdi epeyce. Bizim tohum topları da iyice yayılıp topa benzemez olunca, yeşeren tohum bizim toptan mı, topraktan mı karışmaya başladı. Fakat havuz çukurundan çıkan toprak üzerinde ve samanla örtü malçı yaptığımız yerlerdeki çimlenen toplar hala çok belirgin. Bunları izlemek mümkün olacak gibi duruyor. Bir de zone 1 sınırlarına 30 cm. aralıklarla bir sıra top yerleştirmiştik. Onlar da sıralı oldukları için izleyebileceğiz diye umuyoruz. Bayramdan sonra yeni fotoğrafları çekeceğim.

    YanıtlaSil