23 Ekim 2010 Cumartesi

Fare Deliği Permakültürü

Arazide bu sene köylünün söylediğine göre her zamankinden çok fare vardı. Fare deliklerini yalnızca fareler değil, kertenkeleler, yılanlar ve gelincikler de kullanıyor. Fareler bozulan delikleri onarmak yerine yenilerini yapıyor. Demek istediğim fare sayısından çok daha fazla delik var. Madem ki sorun çözümdür permakültüre göre, bu delikleri elimdeki bazı tohumlar için kullanabilirim diye düşündüm.

Üç adımda fare deliği permakültürü uygulaması:

1- Tohumlar yerel olmasına özen gösterilerek seçilir. (Ahlat, alıç, meşe palamudu)

2- Tohum fare deliğine yerleştirilir.

3- Ayakla çiğnenerek delik kapatılır.

Yüzlerce tohum gömdüm bu yöntemle, seneye ya çok çocuklu daha fazla tombul fare ya da daha yeşil bir arazi bekliyorum. Bu yöntem bir tutarsa, bu pis işleri bırakıp Cihangir'e yerleşmeyi, o ekoköy senin, bu ekoköy benim gezerek Fare Deliği Permakültür'ü eğitimi vermeyi planlıyorum.

Ufuk


7 yorum:

  1. Permakültür kurslarının çok kıymete bindiği ve hatta insanların geçim kaynağı haline geldiği bu günlerde pek makbule geçer aslında !

    YanıtlaSil
  2. Olmez Agacin Pesinde'yi okurken, zeytin yiyen farelerin diskilari ile tohumlama yapabildigini ogrenmistim. Hazir gubre de bulunuyorken, cimlenme kolay oluyormus. O yuzden fareleri olan yuvalara da boyle tohumluklar biraksaniz acaba ise yarar mi? Hani yuk birkac kat artacak ama :)

    YanıtlaSil
  3. Ben tahminimi gelecek baharda sizi bekleyen tombul fareler yonunde kullaniyorum.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,

    Bir mail adresi goremedigim icin buraya yazıyorum... Travel+Leisure Seyahat dergisi olarak, “Şehirden Büyük Kaçış” başlığıyla özetleyebileceğimiz bir konu hazırlamak istiyoruz. Kısaca, Ege sahillerimizde,
    tam da sizin yaptığınız gibi kırsal bölgede yeni bir hayat kurmuş, kendi evlerini inşa etmiş, permakültürün önemini fark etmiş,
    yalın, doğaya dost ve sürdürülebilir bir yaşam peşindeki kişileri ve çiftlikleri ziyaret edip 8-10 sayfalık bir özel dosya hazırlamak istiyoruz. Bir gezi dergisiyiz ama bu tip faydalı girişimler de bizi heyecanlandırıyor.

    Bunun için, dergimiz adına yazar ve fotoğrafçımız Uluç Keçik’in mekanınızı ziyaret etmesi, böyle bir imkan varsa bir gece size konuk olması mümkün mü? Ziyaret etmek istediği toplam 7-8 mekanın ikincisi sizinki ve 8 Kasım pazartesi sabahı yola çıkmayı planlıyor.
    Yani 9-10 kasım'da sizin bölgede olacak. Müsaitseniz ve bizi kabul ederseniz çok memnun olur, ve bakarsınız kendi kaçışımız için de feyz alırız. Ve tabii ki bunun bir kaçış
    olup olmadığını da tartışma fırsatı buluruz.

    Yazarımıza veya bana, aşağıdaki
    numaralardan dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz:
    UIuç Keçik: (535) 981 65 63

    Özgür Gezer
    Travel+Leisure Türkiye
    Yazı İşleri Müdürü
    Ajans Medya
    Kuruçeşme Cad. No: 3/1
    Beşiktaş - İstanbul
    (212) 287 19 90 (dahili 129)
    (535) 684 70 26
    www.ajansmedya.com

    YanıtlaSil
  5. Dün köyümdeki evimdeydim ormanda böğürtlen toplarken bir yılanla burun buruna geldim o bana baktı ben ona o benden korkuyordu ama ben ondan hiç korkmadım zara vermiyordum..
    benim bahçemde de çok fare delikleri var çevremde bir sürü palamut ağacı var en iyisi bende onlarla kapatayım..iyi bir fikirdi teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Durum nedir, tohumlar cimlendi mi merak ettim! Pinar'in tahmini mi, sizin umudunuz mu gercege donusen?

    YanıtlaSil
  7. evet, ben de merak ettim.
    nedir durum?

    YanıtlaSil