15 Eylül 2010 Çarşamba

Hugelkultur

Türkiye Permakültür Enstitüsü'nden Mustafa F. Bakır 'worm tower' konulu bir mailinde Hugelkultur'den bahsediyordu. Verdiği linkten okuduktan sonra mevcut durumda bize çok uygun olduğuna karar verdik. Arazinin birçok yerinde budanmış ağaç dalları yığılı halde duruyor. İlk geldiğimizde bir düzene sokmayı düşünmüştük, sonra ihtiyaç olana kadar dokunmamaya karar verdik. Gün bu günmüş.

Hugelkultur (yığın kültürü), kuru iklimlerde dalların çürümesini hızlandıran bir uygulama. Ufuk, sözünü ettiğimiz dal parçalarını iriden inceye sıraladı önce, üzerine keçi gübresi, üzüm cibresi, Fukuoka topları için topladığımız tohumlardan artan zarflar, toprak ve saman sıralamasıyla yığını oluşturdu. Her tabakayı da güzelce ıslattı.

Gelecek yıl ekmeyi düşündüğümüz alanları daha verimli kılmak için, sürdürülebilir tarıma uygun tüm yolları deniyoruz.

2 yorum:

  1. Mustafa'nin emaili bize de ilham oldu. Biz de binbir guclukle, Istanbul'dan bir arkadasimizin gonderdigi, kovada bakmaya/cogaltmaya calistigimiz solucanlari worm tower'a transfer ettik. Umarim orada daha mutlu olurlar.

    Burada baska bir permakulturcu arkadas, Hugelkulturu denedi. Onunkinde yukseklik neredeyse bel boyundaydi. Oldukca basarili olmustu.

    YanıtlaSil
  2. Bozcaada'da bir arkadaşımız topladığı ısırgan otlarını, bir varil içinde su yardımıyla massere ederek kokuşmuş bir sıvı elde etti, bunu filit tulmbayla sebze fidelerine püskürttü ve nonkimyasal bir parazit kovucu olarak kullandı.

    YanıtlaSil