23 Ekim 2010 Cumartesi

Fare Deliği Permakültürü

Arazide bu sene köylünün söylediğine göre her zamankinden çok fare vardı. Fare deliklerini yalnızca fareler değil, kertenkeleler, yılanlar ve gelincikler de kullanıyor. Fareler bozulan delikleri onarmak yerine yenilerini yapıyor. Demek istediğim fare sayısından çok daha fazla delik var. Madem ki sorun çözümdür permakültüre göre, bu delikleri elimdeki bazı tohumlar için kullanabilirim diye düşündüm.

Üç adımda fare deliği permakültürü uygulaması:

1- Tohumlar yerel olmasına özen gösterilerek seçilir. (Ahlat, alıç, meşe palamudu)

2- Tohum fare deliğine yerleştirilir.

3- Ayakla çiğnenerek delik kapatılır.

Yüzlerce tohum gömdüm bu yöntemle, seneye ya çok çocuklu daha fazla tombul fare ya da daha yeşil bir arazi bekliyorum. Bu yöntem bir tutarsa, bu pis işleri bırakıp Cihangir'e yerleşmeyi, o ekoköy senin, bu ekoköy benim gezerek Fare Deliği Permakültür'ü eğitimi vermeyi planlıyorum.

Ufuk


Tohum topları

Ekim ortasında hazırlayıp attığım tohum topları, son haftanın yağmurlarıyla yeşerdi. Resimlere geçmeden karışım oranı ve içeriklerden bahsedeyim kısaca.

Topları hazırlarken kullanılan oranlar:
1 ölçü tohum
3 ölçü kompost
5 ölçü kil

Topların içindeki tohumlar:
Tereotu, dereotu, fesleğen, kırmızı biber, kimyon, roka, maydanoz, kekik, kadife çiçeği, akasya, gladiçya, katırtırnağı.

Karışımı elimle yuvarlayarak 2 cm çapında toplar yaptım. Elimdeki malzemeden 40 lt'lik bir kovayı dolduracak kadar top çıktı. Toplar 24 saatte kurudular. Arazinin çeşitli yerlerine attım. Fotoğraflarda göreceğiniz gibi tohum toplarının hemen hemen tamamı toprak, kum ve malç gibi farklı zeminlerde beni de şaşırtan bir performansla çimlendi. Çimlenen tohumların neye ait olduğunu şu an anlamak zor, dilerim içlerinde akasyalar da vardır.

Ufuk